Výcvik

Zkouška psa stopaře

Written by NFK ČR on . Posted in Výcvikové akce

Petr Šimek a Dasty od Trojské skály

Psovod Petr Šimek a jeho novofundlandský pes Dasty od Trojské skály složili úspěšně speciální zkoušku psa stopaře s velmi pěkným bodovým hodnocením (stopa 86, poslušnost 92). Je po více než 10ti letech opět stopařská speciálka a opět Petr Šimek.

Srdečně blahopřejeme!

Takovýto úspěch dokazuje, že novofundlandský pes není pouze "vodník", ale že jeho pracovní využití je podstatně širší. Ostatně právě jeho stopařské schopnosti byly důvodem, proč Novofundlanďana zařadila PS v 50.letech mezi své služební psy a přispěla tak k obnovení jejich chovu v Československu. Stopařské speciálky mělo v 60.letech vícero Fundláků, ale pak se zájem o tento výcvik vytratil.

Novofundlandský pes u Petra Šimka byl vždycky pracovně veden, ať již se jednalo o jeho chovnou fenu a nebo psa. Měl proto se svými psy celou řadu zkoušek. Jedním s posledních byl Brit EZ, narozený v roce1990. Tento pes měl nejen vynikají exteriér, díky kterému dosáhl několika významných výstavních úspěchů, ale i vynikající povahu, měl složeno mnoho zkoušek, mj.i ZVV3! a samozřejmě i stopařskou speciálku. Byl to zdravý pes s neg.dysplasií 0/0, (dnešní HD A).Jeho otec byl Lord od Trojské skály, který pocházel po vynikajícím dánském plemeníkovi Ursulas Admiral Ascot, který byl po kanadském psu Topmast Hanibal.

Je vidět, že "nesvistída" profesora Parkinsona dělá své a tak díky diletanskému vedení chovu 90. letech a nezájmu chovatelů, po tomto psovi není jediný potomek. Vzhledem k tomu, že osud tohoto psa nebyl ojedinělý, český chov Novofundlandských psů tak nejen že zbytečně ztratil 10 let, ale ztratilo se i několik generací cílevědomé práce některých chovatelů.

Pro nás je to mementem, že je nutno cílevědomně udržovat a rozvíjet dostatečně širokou chovnou základnu zdravých psů, kteří jsou nejen krásní na pohled, ale majících i nádhernou povahu jakou se novofundlandský pes má vyznačovat. A pokud někdo k tomu všemu ještě dokazuje jeho vynikající pracovní vlohy celou řadou zkoušek, jako např.Petr Šimek a Věra Čermáková, je nutno jim, kromě blahopřání, zároveň i poděkovat.

Vytisknout