Výcvik

Velké blahopřání k velkému úspěchu

Written by Jiří Janda on . Posted in Výcvikové akce

ÚčastníciV sobotu 29.září se konaly v Hamru, ve spolupráci s naším klubem, zkoušky vodní záchrany, pořádané německým BAG-RHV, kterých zúčastnili čtyři naši Novofundlanďáci, z toho tři úspěšně.





 

BAD od Trojské skály, psovod Věra Čermáková - uspěl

DUMAS od Trojské skály,psovod V.Čermáková - neuspěl 

Aport! pohyblivá lávka překlápěčka paralelní plavání

DAČI od Trojské skály, psovod Zdena Havlínová - uspěl

Aport Už to nesu Kupředu! Už ji táhnu

DASTY od Trojské skály, psovod Petr Šimek - uspěl

Kupředu! návrat v rovnováze přechod soulodí

Jednalo se o profesionální zkoušky RHT-WA, protože BAG - RHV je zaměřen nikoliv na sportovní kynologii, ale na profesionální práci a využití psů. Naše dlouholetá spolupráce vychází ze skutečnosti, že tato organisace, sdružující vícero záchranných týmů z Německa i dalších zemí, nám dlouhodobě pomáhá ve vodním výcviku nejen metodicky, ale i s veškerou dostupnou technikou a my zase na oplátku se účastníme jimi pořádaných akcí. Na počátku byla jedna společná výcviková akce, kterou jsme navštívili na pozvání Německého Novofundland Klubu. Nyní, za čtyři roky dosavadní spolupráce se kvalita výcviku a zejména kvalita výchovy mladých psů ve vztahu k vodě, co se týče ovladatelnosti a práce ve vodě, dostala na výbornou úroveň. Je potěšující, že úspěchem na těchto zkouškách se završila jedna etapa, je to tak říkajíc třešinka na dortu, na kterou jsme na ni právem hrdi. Neméně podstatné je však množství dalších psů a jejich psovodů, kteří se prací ve vodě zabývají. I když se třeba nikdy nepokusí výchovu svých psů završit zkouškou, přesto skutečnost, že jsou ovladatelní a dokáží se chovat i ve vodě „civilisovaně", je dostatečným uspokojením a odměnou za práci a čas psům věnovaný.
Samotný průběh byl poznamenán počasím, které vadilo spíš psovodům, než psům samotným. Voda byla nejen v jezeře, ale i na zemi.Disciplína „poslušnost" celá propršela, při „dovednostech" už bylo počasí proměnlivé a pro „vodní práce" se už tu a tam objevilo i sluníčko.Technika pracovala spolehlivě a tak největší risikový faktor byly nervy zkoušených, které však vydržely a v případě Dumase pak jeho žárlivost ovlivňující jeho momentální výkon. Většina z nás na něho sázela oproti Badovi, ale ukázalo se, že Badova vyzrálost má navrch.Cvičit a předvádět současně dva psy je vždy nadlidský výkon a je nutno ocenit, že Věra Čermáková se snaží věnovat oběma současně. Překvapením pro všechny byl výkon dvojice Dači a Zdena. I když u Dačiho převládá hravý přístup k věci, dokázal podat velmi vyrovnaný výkon a ve vodě, alespoň z mého pohledu exceloval. A není to jenom můj názor. Vedoucí zkoušek Thomas Schreiber právě jeho zlepšení ocenil při závěrečném hodnocení, resp.ocenil jeho pokrok oproti výkonům v Hostouni.Dasty pod vedením Petra Šimka předvedl svůj standardní, tedy špičkový výkon. Při "detašování" a při dovednostech pak jeho výkony sloužili jako názorný příklad, jak takové cviky mají vypadat.
Kromě blahopřání je nutno všem poděkovat i za úspěšnou representaci naší kynologie i v mezinárodním měřítku. Není to ovšem jenom jejich úspěch, je to úspěch celého klubu, výsledek mnoha výcvikových akcí a příprav na tyto zkoušky, zkrátka výsledek mnohaleté práce. Je mou milou povinností poděkovat jménem klubu i ostatním, kteří se na zajištění této akce a jejím úspěchu podíleli. Na naší straně to jsou především Květa a Petr Šimkovi, na německé straně za BAG-RHV, vedoucí zkoušek Thomas Schreiber, Nicole Schreiber i vynikající figurantka ve vodě Yvonne Schreiber a samozřejmě pan rozhodčí Walter Fretschner z Norimberku.

Jiří Janda

Walther Fretschner Nicole Yvonne Tatjana Lang vyšetřuje

 

plavání na 300m první pomoc Ahoj příště!

Momentky

Vytisknout