Výcvik

Prvni jarní den

Written by Petr Šimek on . Posted in Výcvikové akce

Ranní nástup

Cvičení Novofundlandských psů v Dubnici

Druhé cvičení v letošním roce bylo naplánováno do Stráže pod Ralskem na 21.3.2009.

Uprostřed týdne napadlo plno sněhu, ačkoliv dny předtím už byly skoro jarní. Protože cesta ke cvičáku ve Stráži a konečně i cvičák sám byly jedno bahniště, rozhodli jsme cvičení uspořádat u nás v Dubnici. Protože shromáždit jsme se měli do půl desáté na strážském náměstí, v půlhodinovém předstihu jsem vyrazil i já. Na náměstí byla všeho všudy dvě auta, čtyři lidé a dva psi. Toto obsazení se nezměnilo ani do vypršení stanoveného času. Trošku zklamaný jsem tuto sestavu vedl do Dubnice. Ale ouha! Když jsme vyjeli u nás k baráku, málem jsme neměli kde zaparkovat. Tamtamy roznesly zprávu o tom, že cvičit se bude v Dubnici, rychle a spolehlivě i bez mého přičinění. A tak se nás tu sešlo 17 dospělých, 5 dětí a 13 novofundlandských psů.

 

Než jsme vyvenčili psy, vypili kafíčka a čajíčky vylezlo sluníčko v plné kráse a my jsme začali cvičit. Nejprve zase společnou seznamovací, rituální poslušnost.

Image Image Image

 

Ta je vždy nutná při společných cvičeních k tomu, aby se psi seznámili, okoukali, očuchali a jejich páníčci zjistili jejich reakce a chování a další cvičení tomu přizpůsobili. Pak už si Zdena Havlínová vzala na starost novofundlandská štěňata a zbylí cvičenci cvičili pod mým vedením poslušnost, dle vycvičenosti svých psů. A protože v květnu se budou ve Stráži konat zkoušky KJ, bylo v závěru dopoledne pak vlastně přezkoušení jednotlivých dvojic ze způsobilosti ke zkoušce (ZOP, ZPU1), včetně přenášení psů a jejich pohyb po nepříjemném materiálu. Po obědě jsme si vyzkoušeli překonávání záchranářských překážek (houpačka, pohyblivá lávka, tunel, vodorovný žebřík, skok do dálky). Poté jsme se přesunuli opět na velkou louku, kde jsme pokračovali ve výcviku poslušnosti,

Image Image Image Image

 

Image
Image Image Image Image

 

Zdena dokonce stihla předvést mi stopování obou svých psů a Iva se blýskla se svou fenkou velkým pokrokem v aportování. Účastníci si mohli vyzkoušet i běžné překážky (kladina nízká, metrovka, áčko, kladina vysoká se žebříky). Pokračovali jsme podrážděním psů v kruhu a snažili se u nich vzbudit zájem o kořist u některých s větším, u některých s menším úspěchem. Ti zdatní a zkušení si kousli i do rukávu. Závěrem cvičení bylo vyštěkání figuranta za zástěnou s následnou odměnou v podobě ulovení kořisti dle zdatnosti psa (kůže, pešek, kabelka, figurant). Po ukončení cvičení a přesunu k baráku se většina fundáků po napití svalila a odpočívala tak, že jsme o nich ani nevěděli. A tak jsme si při občerstvení ještě popovídali, zdrbali ty, kdož nepřijeli a pak se rozjeli do svých domovů. A to už se začalo stmívat. Zase musím pochválit nasazení a disciplinu všech účastníků a jejich psů. Myslím, že to pro nás všechny byl příjemný den.

Petr Šimek

Nástup a první cvičební skupina - foto JJ

 

Vytisknout