Ostatní

Ta povaha

Written by Štěpánka Piskačová on .

To, že jsou novofundlanďani společenské plemeno, každý z jejich páníčků ví. Ostatním lidem, to ale tak jasné není, zvlášť když vidí tak velkého a mohutného psa. Proto mně nepřestává těšit, když se i veřejnosti naši mazlíci představí jako dobráčtí, trpěliví a klidní psi. Letos se mi možnost "vytáhnout" se tak úžasným psem, jakým naši fundláci jsou, naskytla několikrát.

     Velkým zážitkem byla naše beskydská dovča, kdy se Ori předváděl před docela početným publikem všude, kam jsme vkročili. V rožnovském skansenu si lidé, a zejména děti, přestali na chvilku všímat předmětu své návštěvy a začali věnovat pozornost Orimu. On sám jim to oplácel, samozřejmě po svém - tu a tam někomu postál na noze, někomu olízl ruku nebo se radostí o někoho opřel a vyžadoval další drbání. A já i Hynek jsme jen s radostí odpovídali na otázky, týkající se novofundlandských psů.

      Dětí se týkal i můj druhý zážitek. Pana Jandu oslovila jedna paní družinářka, sama majitelka nádherného fundláka Lorda od Trojské skály, jestli by pro "její" dětičky nedal přednášku o novofundlandském psu spojenou i s jeho prezentací. Šli tedy Jandovi s Olivii Newton John od Trojské skály - Oli a my s Orim. Psi nejen, že zvládli s přehledem předvádění před malými diváky, to asi rádi všichni psi, ale také brebentení a dotazy malých dětiček. Je fakt, že některé dotazy stály za to. Malá copatá holčička, když pan Janda dokončil řeč o pracovní upotřebitelnosti novofundlanďanů a o tom, že rádi tahají povozy, se zeptala, jestli by takový pes mohl orat pole. U větších dětí se otázky taky povedly - například jestli ten pes umí taky nějaké triky - třeba kotrmelec. Potom se všechny děti shlukly a začaly psi hladit, šermovat jim malýma ručičkama před čumákem a švitořit jim do uší. Tohle si myslím, že by spousta psích miláčků jiných plemen nedala. Je spousta psů, kteří jsou alergičtí na gestikulaci.A ti naši se chovali naprosto klidně a i vstřícně.I proto jsem vděčná, že k nám do rodiny přišel právě Ori, a že je to novofundlanďan . A jsem ráda, že je to novofundlanďan se svojí impozantní, důstojnou, nebojácnou, ale ohromně kamarádskou povahou, protože kamarádství je zejména v dnešní době pomalu nedostatkovým zbožím a získat opravdového kamaráda má cenu zlata. A my všichni to zlato máme!

Štěpánka Piskačová

Vytisknout