Jste zde:  
||
||
Předjarní procházka Mělníkem

Předjarní procházka Mělníkem

melnik let foto

Zveme všechny příznivce novofundlandských psů k procházce po Mělníku u příležitosti MDŽ (i když bude až v neděli:o) Navazujeme tak na úspěšnou akci, která se konala v loňském roce v Kutné Hoře.

Opět platí, prosím, písněte nám svou účast na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a to s počtem lidiček, pejsků a telefonním kontaktem na vás.

***
Děkujeme Štěpánce a Hynkovi Piskačovým za organizaci a pečlivou přípravu celé procházky, protože, aby vše klaplo, prošli dnes celou trasu i s Orim:o)
***

TRASA:
Celá trasa měří něco málo přes 5 km. Její první část je po rovinatém terénu, druhá část k zámku Mělník je trochu výstup (ale nic dramatického) a zpět tedy logicky sestup. Trasa ke zdymadlu je po pěkné štěrkovoasfaltové cestě, od zdymadla k mostu je travnatá stezka (v případě deštivějšího počasí může být zřejmě blátivější). V Mělníku se střídá stará dlažba se současnou, tak jak to v historických městech bývá.

melnik mapa

BLIŽŠÍ POPIS:
Výchozím bodem našeho MDŽáckého špacíru je "parkoviště" pod mostem blízko hořínského zámeckého parku, kterým projdeme. V parku je k vidění, krom bujné vegetace, také řada bývalých staveb patřících původně k zámku Hořín, bohužel dnes ve značném stádiu rozkladu. Parkem projdeme k zámku Hořín, který mineme a klidným městečkem dojdeme ke zdymadlu Hořín (zdymadlo Hořín je součástí laterálního plavebního kanálu Mělník – Vraňany, ve směru toku Vltavy následuje po zdymadlu Miřejovice, překonává výšku vzdutí Vraňanského jezu. Překonávaný spád je 8,5 m; zdymadlo tak tvoří nejvyšší plavební stupeň v úseku Praha -Mělník. Dílo projektoval František Sander. Zdymadlo je technická památka. Do provozu bylo uvedeno v roce 1905. Sestává ze dvou plavebních komor umístěných vedle sebe. Rozměry komor činí 137 × 20 metrů a 73 × 11 metrů. Plnění i vyprazdňování komor vodou probíhá pomocí obtokových kanálů podél celé jejich délky. Část původního technického vybavení zdymadla je vystavena vedle plavebních komor. V současnosti jsou ovládací mechanismy hydraulické a počítačově řízené. V roce 1996 byla uvedena do provozu malá vodní elektrárna s Francisovou turbínou o výkonu 30 kW. Původní Francisovu turbínu z počátku 20. století lze zhlédnout v expozici vodních motorů Technického muzea v Brně). Od zdymadla se vydáme po břehu plavebního kanálu zpět k mostu, ale tentokrát na něj vyjdeme a půjdeme k parku pod zámkem Mělník, kterým vystoupáme k vyhlídkovému ochozu u zámku. Z něj je několik neskutečných vyhlídek, nejen na soutok Vltavy s Labem, ale také do širokého okolí. Pak projdeme okolo zámku, kostnice a kostela k náměstí Míru a od něho už budeme věnovat svou energii návratu k "našemu" parkovišti.