Jste zde:  
||
||
||
Canisterapie v Mateřských školkách

Ostatní

Canisterapie v Mateřských školkách

Canisterapie s Denny Maceška v Mateřských školkách

 

V roce 2004 jsem se rozhodla, že nechci mít jen „gaučového" psa a že s ním začnu konečně něco dělat. A když jsem se dozvěděla o canisterapii, přišlo mi to jako výborný nápad, jak pomáhat lidem prostřednictvím mého psa.

Denny měla odjakživa ráda lidi a hlavně děti, takže náš cíl byl jasný – pomáhat dětem. Canisterapeutické zkoušky jsme zvládly na výbornou a začaly jsme jezdit do mateřské školky v Praze-Třeboradicích.

V této školce nejsou sice žádné postižené děti, ale zato tu bylo hodně dětí, které se bály psů. A tak jsme se s Denny a se zdejšími učitelkami snažili tento strach odstranit, což se nám podařilo. Když nyní přijedeme do školky, všechny děti se na Denny okamžitě vrhnou a jsou moc rádi, že se sní mohou vídat a hrát s ní všelijaké hry.

Minulý rok začala do školky chodit malá 3-letá holčička, které bohužel zemřela maminka. Ředitelka školky mi vysvětlila, že s ní mají problémy, protože nechce s nikým komunikovat. A tak jsem se s Denny snažila této holčičce pomoci. Výsledky se dostavily už snad do měsíce. Cituji z hodnocení z mateřské školky : „Největším zážitkem byla Denny pro naší nejmladší, tříletou Anežku. Po smrti matky měla potíže s adaptací, ke všem byla nedůvěřivá a nekomunikovala. Černý huňatý kožich naší nové psí kamarádky lákal Anežku k mazlení a přitulení, dá se říci přímo mateřskému. Od té doby naše nejmladší nedočkavě pejska vyhlížela a také díky jemu se její komunikace s ostatními zlepšila."

Před dvěma lety jsem s Denny začala chodit do druhé mateřského centra v Šestajovicích. Velkým překvapením pro mě bylo, když jsme tam poprvé přijely a dozvěděla jsem se, že nebudeme dělat canisterapii jen pro děti, ale také pro paní učitelku, která se psů bojí, protože byla psem napadena. Ale i tento problém Denny vyřešila okamžitě svou klidností, mazlivostí, trpělivostí a hlavně svou obrovskou láskou k lidem.

 

Příklady her: 1) Hledání granulí u dětí v leže – děti si lehnou na záda na zem a do dlaně si dají

granule, pes se vypustí a na povel hledej ¨

nachází granule u všech dětí

 

2) Napodobování povelů psa – děti dávají psovi povely (sedni, lehni, lehni si na

záda, vstaň, štěkej) a samy je dělají také. Nebo

naopak se psovi říkají potichu povely a děti se

snaží psa napodobovat.

 

Základem všech her je také učení dětí jak se mají správně chovat ke psům a ostatním zvířatům.

Důležitou částí programu jsou i přednášky pro děti i učitele o tom, co správně dělat, pokud by hrozilo napadení dítěte psem.

 

Image Image Image Image
Image Image Image Image

 

Canisterapie s Denny Maceška v Domově seniorů Úvaly

 

Do Domova seniorů Úvaly docházíme už druhým rokem. Práce se staršími lidmi a lidmi upoutanými na lůžko se dost liší od práce s dětmi, takže jsme se vlastně i já s Denny víceméně učily, jak tento typ canisterapie provádět. V domově máme zřízený harmonogram, že jeden týden je setkání ve společenské místnosti pro ty, kdo mohou přijít; druhý týden navštěvujeme postupně po pokojích celé první patro a třetí týden následují jednotlivé pokoje ve druhém patře.

Pro obyvatele domova je canisterapie velkým přínosem, často i pádným důvodem vstát z postele, z čehož mají velkou radost místní zdravotníci.

Citace z hodnocení Domova seniorů:

„Každá návštěva Denny znamená pro uživatele příjemné zpestření. Mnozí mají své různé problémy, starosti a smutky. A právě na jejich psychický stav má Denny pozitivní účinek. Dalším plusem canisterapie je, že mnozí z uživatelů se snaží mobilizovat své síly, aby si mohli Denny pohladit. Návštěva byla uživateli velmi dobře přijata, úsměvy na tváři a dobrá nálada mluvili za vše. Někteří kolemjdoucí uživatelé, kteří se původně psí návštěvy zúčastnit nechtěli, nevydrželi jen koukat a přišli mezi nás.“

 

Image Image Image Image
Image Image Image

 

 

Citace z dopisů psaných obyvateli domova:

„Strašně mi chybí mí psi, které jsem měla doma, a proto jsem s radostí přivítala, že sem přichází Denny, velká, krásná, černá a velmi milá fenka, která nás potěší a rozptýlí. Nikdo nemá asi tušení, jak dovede zvíře potěšit a přivést na příjemnější myšlenky. Každý se rád s Denny pomazlí, pohladí ji. Každý dovede ocenit výborné vlastnosti psa – věrnost, poslušnost a bezmeznou lásku.“

„Asi tomu nikdo neuvěří, ale mně radostí srdce poskočilo, že jsem ještě stihla, když za mnou přišla Denny na pokoj. Nechala se mazlit, bylo mě dobře na duši. Byl to krásný zážitek.“

 

Renáta Belzová

 

Pozn.redakce: Dík autorce za bezvadně připravený článek i za zpracované fotografie, prosíme jen přispívatele v názvu souborů a adresářů nepoužívat diakritiku.

 

Vytisknout E-mail