Pro chovatele

ASAP

Rozhovor s Martinem Musilem o projektu ASAPASAP
Když na klubové výstavě v Praze na Džbánu byl tento projekt.8.9. představen a jeho presentace byla i součástí katalogu, mnoho lidí se ptalo nejen na bližší informace, ale zajímalo je i pozadí tohoto projektu. Ještě více bylo těch, kteří se sice neptali, ale měli v očích nevyslovenou otázku...
.

Co Tě přivedlo na tuto myšlenku?
Když dožila naše poslední fena a já jsem si koupil nové štěně uvědomil jsem si, že přesto, že v podstatě jsem byl od mládí vychováván Novofundlanďany, neboť naše rodina měla chovatelskou stanici ze Šípkové zahrady, spoustu věcí nevím a chybí mi relevantní informace.
Což teprve člověk, který psa, natož Novofundlanďana, nikdy neměl. Jak ten musí tápat.
I když jsem já osobně neměl problém,jelikož jsem byl v kontaktu nejen s chovateli, ale i dalšími členy výboru klubu, měl jsem často pocit, že to vidí jinýma očima. Zejména chovatelům, ale i dlouholetým členům klubu a samozřejmě i výboru připadá mnoho věcí samozřejmé a neuvědomují si, že pro nově příchozího to tak samozřejmé není.
Nadhodil jsem proto představu, že je třeba novým majitelům pomoci a to způsobem, který byl pro ně akceptovatelný. Tato myšlenka našla u některých členů výboru okamžitě pochopení a byl jsem požádán, zdali bych ji nechtěl dále rozpracovat.

Proč zrovna ASAP?
Je to taková slovní hříčka se dvojím významem. ASAP jako Abeceda Štěňat A Psovodů, (To velké A mezi štěňaty a psovody je obzvláště důležité, proto že pes i psovod, tedy jeho „páníček či panička" musí tvořit jeden tým). Bez vzájemného porozumění to nejde.

To chápu, ale co ten anglický slogan?
No právě, to je ten druhý význam As Soon As Possible značí tak rychle jak jen možno, jinak řečeno včera bylo pozdě. Štěně se vyvíjí fysicky i duševně velice rychle a tak každé zaváhání, či chyba při jeho vývoji má dalekosáhlé a někdy bohužel nenapravitelné následky.

Jsi jedním ze dvou garantů tohoto projektu, proč zrovna ty?
Svým způsobem to vysvětlují již předchozí odpovědi. Ostatně sám jste mi řekl, že kdo si to vymyslel pyká... Ale teď vážně. Moje dosavadní trenérsko-manažérská činnost mi umožňuje se na věc dívat jinýma očima. Přitom mám stále v živé paměti i ty problémy se kterými jsem se při návratu k Novofundlanďanům potýkal já.

Není to trochu velké sousto?
Pro jednoho člověka ano, ale tento projekt je týmová práce na které se podílí řada odborníků s bohatou praxí. Upřímně spoléhám na vstřícnou spolupráci chovatelů, kterým záleží na jejich odchovech. Druhým garantem je paní Jandová, chovatelka, mezinárodní rozhodčí a hlavně klidná povaha. Zkrátka takový styčný bod.

Co všechno tento projekt obnáší, resp.komu je určen?
Myslím, že reklamní leták, publikovaný na našem webu, v hrubých plně vystihuje jeho obsah. Projekt je především určen majitelům nových štěňat. Dalo by se říci, že byl, že v ideálním případě by se ho měli zúčastnit ještě předtím, než si štěně pořídí.
Když o tom takhle přemýšlím, vidím, že by nebylo od věci, aby se ho zúčastnili i sami chovatelé. Myslím, že by pak byli schopni poskytnout majitelům štěňátek lepší informace.

Co by jsi řekl závěrem?
Přijďte všichni, kterým není lhostejný osud a vývoj Vašeho štěněte, bez ohledu na to, zda máte jakékoliv chovatelské, výcvikové nebo výstavní ambice nebo jej máte jako jenom jako kamaráda, člena rodiny, zkrátka někoho, kdo je Vám blízký.

Děkuji Ti za rozhovor

S Martinem Musilem rozmlouval Jiří Janda

 

Vytisknout E-mail