Jste zde:  
||
||
||
||
Vodní výcvik u Stráže pod Ralskem

Výcvik

Vodní výcvik u Stráže pod Ralskem

Stráž pod Ralskem
Výcvikový den v Dubnici u Stráže pod Ralskem

V sobotu 27. 1. 2007 jsme se sjeli na avízovaný výcvik „na suchu“ pod vedením Petra Šimka. Byl to ale výcvik spíše „na zmrzlé vodě“, což pejskům udělalo obzvláštní radost. Upřímně řečeno nemyslela jsem si, že v takovém počasí, kdy napadalo celkem dost sněhu a proměnlivost počasí by mohla leckoho odradit, přijede víc psů. Ale světe div se, přece jen jsou tady pejskaři, kteří chtějí pro své miláčky udělat cokoliv. Sjelo se čtrnáct psů a s nimi jejich lidský doprovod v počtu asi osmnácti lidí.

Stráž pod Ralskem
Nástup a instruktáž

Když jsme se všichni sjeli a pak náležitě přivítali, šli jsme potit krev na cvičiště. Víte, brodit se třiceti centimetry sněhu není žádná sranda, hlavně pro psovody. Psi byli celkem spokojení, záplava sněhu jim spíše vyhovovala.

Výcvik začal základní poslušností, a to si myslím za ta léta, co dělám se psy, že by se měl naučit každý pes. Pokud totiž toto zvládnete, budete mít usnadněnou práci vůbec v celém soužití se psem, lépe zvládnete třeba psa ve veterinární ordinaci, na procházce nebo na výstavě.

Stráž pod Ralskem
Nejmladší účastník Véna

Výcvik byl veden pozitivní formou a byl kladen důraz na intonaci hlasu, povelové technice a správném odměňování psa. Petr nám vždy předvedl s Dastym, co máme dělat a pak korigoval chyby, které děláme. A každý dělá chyby, jen si to přiznejte. Je důležité si je jen přiznat a snažit se je odstranit. A nejlépe vás na ně upozorní zkušený kynolog, který se výcviku plně věnuje. Víte, u novofundlanďana, pokud uděláte zásadní chyby, jdou hodně špatně odstranit, protože máte co dočinění s inteligentním tvorem, který si pamatuje a vždy se bude snažit vás přelstít. A právě záleží na tom, jak ho máte zvládnutého. Proto ty psy vůbec cvičíme.

Stráž pod Ralskem
Stráž pod Ralskem

Kolem poledne se strhla sněhová bouře a tak jsme se uchýlili k Šimkům domů, kde byl na stole úplný raut. Od výborné zelňačky, přes řízky, karbanátky až po různé druhy buchet. No naprostá paráda. Květa Šimková se o nás starala, aby nám nic nechybělo. Chvíli jsme ještě diskutovali o výcviku a najednou zase svítilo sluníčko a tak jsme šli opět na věc.

Odpoledne se cvičila poslušnost podle IPO – RH ( IRO - vodní záchrana ) a tak jsem poprvé viděla, co se po psech vlastně chce. Jelikož Petr dělá záchranařinu dlouho, má zvládnutou i metodiku a tak to bylo pro mně nové a tím pádem taky poučné. Určitě i ostatní si z celého výcvikového dne něco vzali. Musím opravdu poděkovat Petrovi, určitě i za ostatní, za skvěle strávený den. Byl poučný, pohodový a přátelský. Děkuji.

Psi měli radost z pohybu, a že se jim pánečkové věnují a viděli jsme i velmi pěkné výkony. Nebojte se zúčastnit příštího výcvikového dne, který bude v únoru. Obzvlášť pokud si myslíte, že ten váš pejsan by vám dělal ostudu. Od toho ty výcvikové dny jsou. Pokud si nevíte rady s čímkoliv, přijďte nebo zavolejte.


Stráž pod Ralskem
Aport
Stráž pod Ralskem
Přivolání
Stráž pod Ralskem

Vytisknout E-mail