Jste zde:  
||
||
||
||
Cvičení v Praze – Libni 17. 2. 2007

Výcvik

Cvičení v Praze – Libni 17. 2. 2007

Doufal jsem, že místo konání přiláká nějaké další zájemce o výcvik z Prahy a bližšího okolí, ale účast byla standardní: Šimkovi, Krausovi, Víchovi, Jandovi, Čermáková, Matucha, Havlínová, Hamouz, Řezníková a nově až z Moravy Kateřina Ščepancová. Věra dojednala zapůjčení cvičáku i s klubovnou v Libni a je potřeba s díkem ocenit vstřícnost této domovské ZO.

Tak jsme se tam v dohodnutou dobu sjeli. Po přivítání jsme vybalili a vynosili zásoby občerstvení, které jsou na akcích našeho klubu nezbytné a tradičně vydatné (to proto, že ke krocení tak velkých zvířat je nutno se udržovat při síle). Pak při úvodním kafíčku jsme probrali a odsouhlasili plán tohoto výcvikového dne.

Nastoupili jsme všichni se svými psy a první hodinku jsme cvičili skupinovou poslušnost. Je to proto, aby si psi na sebe zvykli a psovodi zjistili, jak se k sobě zvířata chovají v těsné blízkosti při běžných cvicích poslušnosti.

V další fázi jsme si vyzkoušeli spolu i jednotlivě průběh cviků a chování dle zkoušky ZZO. Potom si zacvičila Věra a předvedla poslušnost dle zkoušky ZVV1 a já dle ZVV2. Následoval oběd, při kterém se diskutovalo i drbalo.

Odpoledne pak jsme chvilku věnovali učení psů aportovat a nosit lano, což je velice důležité při mnoha cvicích vodní záchrany a psovodi tak zjistili, jak při tom postupovat. Protože většina z nás by se svými psy chtěla složit i další zkoušky NZŘ, kde je obrana, vyzkoušeli jsme u štěňat a nedotčených psů jejich dráždivost, kořistnický pud a bojovnost. U znalých pak jednotlivé cviky obrany.

V pozdním odpoledni pak po nezbytném kafíčku a pokecu jsme se rozjeli do svých domovů. Já doufám, že spokojeni. Nejen s průběhem výcvikového dne, ale i sami se sebou, že jsme pro sebe a své psy něco smysluplného udělali a že jsme snad zjistili, kde ve výcviku chybujeme a jak bychom měli pokračovat.

Na závěr si neodpustím pár svých poznatků z proběhlých výcviků a rad do budoucna. Na některých dvojicích je vidět, že jejich výcvik není pravidelný a nemá systém. Udělejte si, dle svého času, plán výcviku na určité časové období a systematicky postupujte od jednoduchých cviků ke složitějším. Již zvládnuté cviky opakujte a zpřesňujte. Cvičte jen když se můžete psovi skutečně plně věnovat a buďte vždy velice důslední. Používejte vždy na cvik stejný povel a to jen jednou. Pokud pes (samozřejmě až po pochopení) na první povel cvik neprovede, musíte okamžitě jednat (rukama, vodítkem, pamlskem mu pomoci ke splnění). Okamžitě po splnění ho velice radostně pochválit a odměnit. Tak se snažte a těším se na další setkání.

Vytisknout E-mail