Jste zde:  
||
||
||
||
Stoprocentní úspěch novofundlandských psů

Výcvik

Stoprocentní úspěch novofundlandských psů

Stoprocentní úspěch Novofundlanďanů ve Stráži pod Ralskem

Image

Ve Stráži pod Ralskem se konaly v sobotu 23.5. zkoušky Kynologické jednoty Brno, pořádané místní ZKO a Novofundlandklubem ČR. Albert, Bary, Elin, Gachona a Hillary se zde pokusili o zápis zkoušky ZOP a Dači o ZPU1. Všem se zadařilo! Ovšem co tomu předcházelo...

 

 

Pečlivě naplánovaný čtvrteční odpolední odjezd tří pražských vozidel, prošel překotným vývojem. Nakonec se všichni tři novofundlandští psi a čtyři jejich spolucestující vměstnali do jediného auta a v pátek ve 22:30 jsme byli na místě. To už se v „hotelu" U Šimků připravoval celý zbytek chrabrých psovodů Péťa s Elin a Zdena s Bary a Dačim. Porada se mírně protáhla a Petra utvrdila v předjímaném zděšení.

Image  Image  Image  Image 

Spánek, báječná snídaně v čase, ve kterém vskutku snídám jen za zcela výjimečných okolností, přesun na cvičák ve Stráži a po chvíli se v brance objevil samotný pan rozhodčí Rudolf Baudyš. Mohlo se začít. Naše řady byly doplněny místními členy základní organizace, a tak do přípravy na přípravu na nástup se zapojilo dohromady 12 pejsků (9x ZOP, 3x ZPU.)

Na stopy za fundláky vyrazila jen Zdena s Dačim. Předmět nalezen, označen, lomy zachyceny, 10 bodů bylo doma.

Na cvičáku zahajovala skupina č.1, ve které byl jediný novofundlanďan Bary se Zdenou. Druhá skupina předvádějící svou poslušnost na vodítku i bez něj byla složena naopak jen ze zástupců NFK. Petr Šimek s palci rozdrcenými v dlaních prožíval za plotem každý obrat nebo odložení a postupně na nás začínal být (snad to nebude číst, jinak by to popřel) dokonce i pyšný. Dači to pak završil parádou ve skupině třetí.

Image  Image  Image 

V druhém kole přišla na pořad poslušnost ve skupině. Dači ten naopak finišoval v boji o ZPU1. Ti ostatní se rozhodli oslnit a pochodovali jak se patří, ani psovodi si nepletli pravou levou, takže Petr již jen obtížně maskoval své nadšení. Trochu nervy se Péťe pokusila pocuchat Elin, která vědoma si své suverenity ve všech disciplínách, odmítla vylehávat na místě pro odložení a činorodě se jala procházet po okolí.

Gulášek paní Šimkové, autogram pana rozhodčího a nevídaná pochvala od Petra Šimka, učinila toto sobotní dopoledne nezapomenutelným. Díky všem za účast, a příjemnou společnost.

 

Martin Musil

Foto: Květa Šimková

Image  Image 

Vytisknout E-mail