Zpravodaj 4/2006

Dva dny novofundlanďanů

Článek z časopisu Pes přítel člověka o výstavách v Praze na Džbáně.

"Na tomto místě odpočívají kosti jedince, který byl krásný, nebyl žárlivý, měl sílu, avšak neznal zpupnost, byl statečný - ale ne divoký a měl všechny ctnosti člověka bez jeho chyb."

Lord Byron

Výše uvedená slova lorda Byrona bývají uvedena v katalozích výstav, v článcích o psech a vůbec patří mezi nejčastěji citovaná slova slavných lidí. Méně už se ví, že krásný citát pochází z náhrobku Byronova psa a že tento pes byl příslušníkem nadmíru krásného a příjemného plemene - novofundlandského psa. Hans Räber uvádí, že se pes jmenoval Boatswain, pocházel z New Foundlandu a uhynul v roce 1808.

Novofundlandští psi, kteří se procházeli druhý víkend v září po areálu pražského kempu Džbán, vetšinou pocházeli z Čech, ale byli stejně báječní jako jejich příbuzný před dvěma stovkami let. Slovo procházeli asi není úplně přesné. Oni si také hráli, tahali vozík, předváděli vzorové zadržení, ale především se vystavovali. Na Džbánu se konala dvoudenní výstava nebo spíše dvě za sebou jdoucí výstavy pořádané Novofundlandklubem ČR - v sobotu výstava klubová bez zadávání titulu Klubový vítěz a v neděli výstava speciální.

Počty přihlášených psů byly ve srovnání s jinými typy výstav ohromující. Sobotní katalog obsahoval jména 63 psů a fen, v neděli přede jen leckdo pospíchal domů a psů bylo „jen" 56. Výstavu posuzovali Karin Butenhoff-Taufertshöfer z Německa a Miroslav Václavík. Los rozhodl o tom, který z rozhodčích bude posuzovat v sobotu psy a který feny. V neděli si rozhodčí kruhy vyměnili. Titul BOB zadával vždy ten, kdo posuzoval feny: první den pan Václavík a druhý den paní Butenhoff.

Určitě je zajímavé sledovat dva dny za sebou hodnocení takřka stejných psů rozdílnými rozhodčími. Pes je živý tvor a může se každý den prezentovat jinak a různí rozhodčí mohou preferovat odlišné věci. Na Džbánu příliš velké rozdíly ve verdiktech rozhodčích nebyly a na nejlepším jedinci se rozhodčí naprosto shodli. Dvojitý BOB získala mohutná, ale elegantní a ušlechtilá fena s překrásnou stavbou těla - C'Asta od Trojské skály. Čtyřletá feny byla předvedena ve výborné kondici a předváděla se se seběvědomím psí dámy, která si uvědomuje svou hodnotu.

Obecně se ví, že naši "fundláci" mají vynikající kvalitu. Dokazovaly to i výborné obsazené třídy na obou výstavách. Dlouho by se dalo psát o výobrné stavbě těla, o krásně formovaných hlavách, výborné mechanice pohybu a slušné kvalitě srsti jednotlivých psů. Jednodušši je však říct, že jedinci ve třídách štěňat byli úchvatní, ve třídách dorostu krásně pubertální, ve třídách mladých nehotoví, ale slibní, ve třídách dospělých mohutní, ve třídách vítězů kvalitní a ve třídě veteránů ve výborné kondici. Pravda je, že bylo jasně vidět, kdo dopřává svému psovi odpovídající zátěž a kde je silná kostra doplněná i vše upevňující svalovinou. Má-li mít novofundlandský pes správnou kvalitu, stojí to jeho pána určitě hodně práce.

Výstava měla i svou společenskou stránku. Patřila do ní novofundlandí hymna, ranní přípitek všech přítomných a především sobotní večer plný jídla, povídání a zábavy. Kemp Džbán leží na kraji Šáreckého údolí. Je to místo spojené s českou historií, půvabnou Šárkou, podvedeným Ctiradem a Dívčí válkou. Je to také místo, kam míří o sobotách a nedělích výletníci z celé Prahy. Hodně z nich dalo před pověstným Dívčím skokem přednost krásným a mohutným psům a určitě nelitovali.

Vytisknout E-mail