Jste zde:  
||
||
||
||
Jaká byla Hostouň 2014?

Výcvik

Jaká byla Hostouň 2014?

Jaká byla Hostouň 2014? IMG 5565 vw

Letošní vycvikové soustředění bylo naplánováno v tradičním termínu na konci 1. srpnové dekády.Očekávali jsme, že kromě toho, že se naši pesani zase něco přiučí, budeme moci relaxovat, něco ugrilovat, popít pivečko, zahrát si a něco zazpívat, zkrátka užít si to. Trochu nás proto zaskočila, den před odjezdem, jakási zmatečná zpráva,

že točené pivo jaksi nebude, neboť Tomáš Mysliveček ho nemůže přivézt, takže si máme vzít ssebou lahváče.

V duchu hesla: „Toho Bohdá nebude, aby český člověk hubu sušil!“ , jsme se neprodleně domluvili a přerozdělili si úkoly s tím, že styčný bod bude u nás na kopci. Hynek Piskač k nám přivezl dva sudy Gambáče, Mirek Vích zajistil naplnění plynové bomby a přivezl k nám i pípu, kterou měl původně vézt. Z pracovních důvodů totiž on sám mohl přijet až v pátek. Naložili jsme ve čtvrtek plný bednabus, přibrali fenu Regan a hurá na Hostouň. Mezi tím Petr Šimek připřáhl u Víchů vlek se stany, stoly a lavicemi a zamířil stejným směrem.

Když jsme v podvečer dorazili, čekalo nás příjemné překvapení. Ne že by jsme byli poslední, ale už během dne se ve čtvrtek sjelo u rybníka lidí a fudláků habaděj. Počasí se tvářilo přívětivě, i když prognóza slibovala na víkend vražedná vedra.

V pátek dopoledne začal pod vedením Petra nejprve jako obvykle základní výcvik na suchu. No nebyla to žádná sláva. Až na pár mazáků, kteří vědí co je to cvičák, jako byl Navaro, Arani, Becky a samozřejmě včetně veterána Dastíka, to vypadalo, že jsme již tradičně mistři opětovných začátků. Některým z nás to dělalo nejprve trochu těžkou hlavu, ale naši psi se docela dobře bavili. Petr to celé nesl statečně, i když z některých jeho poznámek se dalo ledasco vytušit, co by jsme si zrovna za klobouk nedali.

IMG 5190-prvni-nastup IMG 5191 vpred IMG 5193 k-noze IMG 5195 u  IMG 5196 lehni 
   První nástup     Vpřed!    K noze!  Příprava odložení     Lehni!
 IMG 5198 odlozeni  IMG 5199 drz1  IMG 5201 obraty1  IMG 5202 obraty2  IMG 5204 obraty3
     Odložení      Drž aport!      Obraty...     Obraty...        Leh

Jak slunce stoupalo, klesala ochota psů něco dělat (a naše též) a těšíce se na odpoledne ve vodě, jsme rádi uvítali rozchod. Odpolední vodní výcvik, dá-li se to tak vůbec nazvat, se svými výkony příliš nelišil od dopoledne na suchu. Vypadalo to, že výcvik v Hostouni bude pěkná tryzna. Nicméně večerní posezení nám zase vylepšilo náladu. Výsledek byl, že jsem ráno mírně zaspal a proto mě ve výcviku s Regan zastoupila žena. No zastoupila není to pravé slovo, protože její cvičitelské výkony byly podstatně lepší, než moje. Asi projevila ta letitá praxe, jak cvičí i mě. A tak jsem převzal od ní místo psa foťák, a už jsem po zbytek pobytu u něho zůstal.

DSC 0813 fotograf kopie  IMG 5205 prvni aport  IMG 5207 prvni aport2  IMG 5209 aport09  IMG 5214 aport14 
   Vzal jsem foťák a ...      Aport      1.aport    
IMG 5245 vasek   IMG 5229 regan  IMG 5233 regan  IMG 5220 pozorujem-to  IMG 5394 vsechno vidime
   Vašek     Regan aport!     Aport? Neé..    Vše vidíme     My taky!
IMG 5267 regan nastup IMG 5271 regan IMG 5272 regan-pasan IMG 5275 regan slapu IMG 5277 tabyla sikovna
    Nástup     Vpřed! Nebo..  dostaneš pasana     Já to ušlapu!  Ta byla šikovná!
IMG 5250 ori IMG 5246 ori IMG 5398 zkusime vedvou IMG 5402 regan vpred IMG 5403 regan vpred2
    Ori     Nástup    Pokus ve dvou     Regan, ke mě!    Radši to skočím 
IMG 5419 ori vpred  IMG 5420 ukazuti jak  IMG 5421 hop  IMG 5422 myslel to vazne  IMG 5425 uz jdu 
   Ori, viděl´s to?    Ori, vpřed!     Ukážu ti to..    Myslel to vážně?    No když jinak nedáte..
IMG 5449 bubo  IMG 5470 vacek  IMG 5472 vacek  IMG 5473 priklady tahnou  IMG 5474 priklady tahnou 
   Bubo, pozorovatel    Artush    Zvládneme to?    Ukážu ti,    jak na to!
IMG 5477 kde je  IMG 5494 jdu taky  IMG 5500 navaro  IMG 5505 navaro  IMG 5512 priklad 
   Kam zmizel?    Jdu za ním!   Navaro, vpřed!     Napodobování dělá divy!    Nejdřív Ti to ukážu
IMG 5513 priklad  IMG 5514 priklad  IMG 5527 ale ty konce  IMG 5534 byl sikovnej   mala studena
   Odrazíš se,.    a zalomíš...    Hlavně si zachovat chladnou hlavu :-)    Bubo, byl´s taky šikovnej!    Je tu krásně!

 

Počasí přálo nejen nám, ale i psům, neboť předpověď rosničkářů na tropická vedra s následnými bouřkami se bohudík nevyplnila. Po sobotní dopolední přípravě na suchu byla do odpoledne pauza, kterou někteří využili, pod vedením paní Jandové, na nácvik výstavního předvádění. Bylo vidět, že na to výstavní ovládání psů má grif a tak ji poslouchali během předvádění i ti psi, kteří své pány při výcviku nebrali zas až tak moc vážně a nyní se vystavovali jak pany. Inu jak říkám ta praxe z výcviku se nezapře. U některých psů to dokonce vypadalo, že umět se vystavovat jim jde podstatně lépe, než klasický výcvik, nebo jim dělá při nejmenším větší potěšení.

Odpolední práce ve vodě byla podstatně lepší, než předchozí den a začalo to pomalu vypadat, že ta přemíra snažení tu a tam přinese přeci jenom nějaké ovoce a obětavá snaha Petra, něco naučit nejen psy, ale zejména jejich pány, nepřijde úplně vniveč. Měli jsme z toho radost, kterou nám nezkazila ani skutečnost, že večer došlo pivo i ve druhém sudu. Škoda jen, že letos nikdo nepozval zahraniční účastníky, tak jako jiné roky.

V neděli dopoledne, kdo chtěl a vydržel, tak ještě dopilovával cvičení ve vodě. Následně jsme sbalili stany a technické zázemí, uklidili areál, aby po nás nezbyl nepořádek a bylo se kam zase vracet. Po obědě byly rozdány účastnické listy a hurá domů. Odjížděli jsme s hřejivým pocitem, že se sešla prima parta, která se dobře bavila, která obětavě a přitom nenuceně spolupracovala, měla si o čem povídat a bude nejen ráda vzpomínat na těch příjemných pár dnů, ale která se i bude těšit na příště.

Takže byl to uzavřel úvodní otázkou: Jaká byla Hostouň 2014? A odpověděl bych, jak doufám za všechny z nás, jednou větou: „Prostě báječná!“

Jiří Janda

foto JJJ (fotky z 1.dne další budou časem v galerii)

Vytisknout E-mail