Jste zde:  
||
||
||
||
Rada chovatelům - VITAMIN 'E'

5/2004

Rada chovatelům - VITAMIN 'E'

Někdy se stane, že jsou feny velmi pěkné, ošetřované i s pěknou srstí, na kterých je vidět péče chovatele a přece část fen má potíže s plodností. Fena málo barví, přezku (zevní pohlavní orgán) má nedostatečně zduřelou a někdy se ji ani nepodaří nakrýt nebo o ni pes nejeví dostatečný zájem. Pokud se fenu podaří nakrýt i opakovaně, stejně nezabřezne. Málokdy je toto způsobeno tím, že by chovatel přijel v nevyhovující den. Mnoho chovatelů se tomu snaží hormonálně pomoci a málokdy s uspokojivým výsledkem. Ve velké části případů by stačilo zvýšené podávání vitaminu E a to pokud možno již od mládí (viz článek v doslovném znění autorů: Geflügel a Börse).

Čím vyšší plodnost požadujeme od chovných zvířat, tím více musíme přihlížet ke specifickým potřebám jednotlivých zvířat, pokud jde o účinný obsah látek v krmivu. Vitamín E (Tokoferol) má rozhodující význam pro zdravotní stav. Jeho nedostatek bývá příčinou mnoha vážných onemocnění.

Potřeba vitaminu E, který je v poměrně příznivém poměru obsažen v obilí, pokud není narušeno klíčením a v mlýnských odpadech, bude vyšší se stoupajícím obsahem nenasycených mastných kyselin v krmné dávce, při intenzivní látkové přeměně, vysoké svalové nadváze, ve stresových situacích a v období plemenitby. Nedostatek vitaminu E se nedá vždy posuzovat podle určitých příznaků onemocnění. Skrytý nedostatek vitaminu E u mladých zvířat se projeví teprve později, např. v nedostatečné plodnosti. Organická poškození z nedostatku vitaminu E nelze odstranit ani pozdějším zvýšeným dávkováním tohoto vitaminu. Aby se předešel vznik všech organických poruch a onemocnění, měly by se krmné dávky zvířat obohacovat vitaminem E. Tento vitamin je také nazýván vitamínem plodnosti a jeho nedostatek má např. za následek poruchy plodnosti, odumírání plodu, má u slepic vliv na snůšku vajec, u savců se při jeho nedostatku zastaví spermiogeneze atd. Chovatelé by měli tomuto vitaminu věnovat zvýšenou pozornost, zejména ti, kteří mají mladou fenu anebo se starší mají podobné potíže, které jsou zde uvedeny.

Tento článek byl vydán před 30ti lety a dovolujeme si tvrdit, že je aktuální i dnes a to nejen pro naše čtyřnohé miláčky.

Vytisknout E-mail